Gespreksbegeleiding

Wat is het verschil tussen mediation en gespreksbegeleiding?

Mediation verloopt volgens een aantal vaste procedureafspraken in een overeenkomst (zoals vertrouwelijkheid) en wordt ingezet bij conflicten die al wat langer spelen. Voor gespreksbegeleiding wordt vaak gekozen bij samenwerkingsproblemen of bij een potentieel of beginnend conflict. Gespreksbegeleiding is informeler van aard: zo is het niet verplicht, maar een keuze om vertrouwelijkheid af te spreken. Daarnaast is het makkelijker om bij gespreksbegeleiding verschillende partijen aan tafel uit te nodigen.

Wat houdt gespreksbegeleiding in?

Het principe is in grote lijnen hetzelfde als bij mediation: partijen gaan onder begeleiding van een onafhankelijke gespreksbegeleider met elkaar in gesprek met als doel te ontdekken waar het wringt en hoe dit kan worden opgelost. Als gespreksbegeleider zorg ik ervoor dat het gesprek gestructureerd verloopt en dat die zaken op tafel komen die nodig zijn om tot een oplossing te komen.

Mediation of gespreksbegeleiding?

Gespreksbegeleiding wordt ingezet als hulpmiddel om weer constructief met elkaar in gesprek te komen of te blijven.

Denk bijvoorbeeld aan samenwerkingsproblemen bij vrijwilligersorganisaties, teamverbanden of zakelijke relaties. Onder leiding van een onafhankelijke derde is het vaak makkelijker om irritiaties met elkaar te bespreken en oplossingen te zoeken.

Bij twijfel tussen mediation en gespreksbegeleiding kan het helpen om de voor- en nadelen van beide gespreksmethoden met een professional te bespreken. Neem gerust vrijblijvend contact op om hierover eens van gedachten te wisselen.